EK 2024: Wie strijden om de titel?

In totaal zullen 24 landen strijden op het EK 2024, waarvan de definitieve selectie is bepaald via kwalificatiewedstrijden. Als gastland is Duitsland automatisch gekwalificeerd en doet sowieso mee. De rest van de landen heeft zich voor het overgrote gedeelte al weten te plaatsen voor het EK 2024 in de kwalificatieronden, waarbij enkele landen nog kans maken op zo’n felbegeerde ticket en dus deelname aan het toernooi.

De weg naar de Finale

We kunnen ons weer gaan opmaken voor een nieuw spektakelstuk met EK 2024. Het toernooi begint op 14 juni en loopt tot 14 juli 2024. De 24 deelnemende landen zijn verdeeld in zes groepen, waarvan iedere groep met vier landen is ingedeeld. Elk team speelt drie wedstrijden in de groepsfase, waarna de top twee landen met de meeste punten van elke groep, samen met de vier landen die op de beste derde-plaatsen eindigen, doorstromen naar de knock-outfase. Vanaf deze fase moeten de landen de ronde van 16, de kwartfinales, de halve finales zien te doorlopen om de uiteindelijke finale in het Olympiastadion Berlijn te behalen.

Weddenschapsopties voor EK 2024

Er zijn verschillende populaire weddenschapsopties beschikbaar voor Euro 2024:

Wedden op EK 2024: Strategieën en Tips

Overweeg de Underdogs

Vaak kunnen landen die als underdogs worden beschouwd verrassende resultaten leveren op een eindtoernooi. Kijk naar de prestaties van teams in eerdere toernooien en overweeg hun recente vorm. Kijk ook naar de vorm en prestaties van de tegenstander, waarbij een underdog mogelijk alsnog en geheel tegen de verhoudingen in, zijn winnende slag kan slaan.

Teamchemie is Cruciaal

De chemie tussen spelers kan een cruciale rol spelen in hoe een team presteert. Teams met spelers die regelmatig samen spelen, kunnen een voordeel hebben. Maar ook pers en conflicten tussen spelers kunnen een team geheel uit evenwicht doen brengen. WeddenopEK.nl volgt dit soort ontwikkelingen en deelt ze met je gedurende het toernooi!

Het Voordeel van Thuis Spelen

Het gastland of landen met een sterke aanhang kunnen een psychologisch voordeel hebben, vooral in de latere fases van het toernooi. Duitsland is als gastland flink in het voordeel. Wint Duitsland het EK misschien toch?

Motivatie Kan Doorslaggevend Zijn

Sommige landen kunnen met hun nationale team extra gemotiveerd zijn, vooral als ze een punt hebben te bewijzen of revanche willen nemen voor eerdere nederlagen. Bijvoorbeeld Engeland, dat de EK-finale in de vorige editie van Italië met strafschoppen verloor. Engeland is misschien toch extra gedreven op de eindwinst!?

Win jij ook met het EK?

Het EK voetbal biedt op zichzelf als evenement al een hoop plezier en spanning. Al verhoogd een weddenschap op het toernooi de spanning tot maximale hoogte. Een weddenschap plaatsen op EK voetbalwedstrijden is dan ook populair bij veel mensen.  Daarbij is het een uitgelezen kans om zelf ook in de prijzen te kunnen vallen tijdens het toernooi bij het plaatsen van een juiste weddenschap. Met de verschillende strategieën gericht op het toernooi en een goed begrip van de landen en hun specifieke kenmerken is het samen met de verschillende weddenschapsopties een mooie kans om je potentieel met winnen te kunnen verhogen.

Het is wel belangrijk je te realiseren dat wedden op voetbal in zijn algemene zin, en bijvoorbeeld plaatsen van weddenschappen op het EK een leuke vorm van bezigheid moet zijn. Wed daarom verantwoordelijk en voorkom het ontstaan van kansspelverslaving. Houd het dus wel binnen de perken en sla niet door. Mocht je meer informatie hierover willen weten, lees dan hier onze pagina met tips over verantwoord wedden.

EK trekt record aantal kijkers van +300 miljoen

Het EURO voetbal kampioenschap wordt als EK dus iedere vier jaar gehouden en wordt er bepaald wie zich het sterkste en beste voetballand op het Europese continent mag noemen. Het EK voetbaltoernooi wordt georganiseerd door de UEFA voetbalbond en is het op één na populairste voetbalevenement ter wereld. Logisch ook, want de absolute nummer 1 is het WK voetbal, dat door de FIFA voetbalbond wordt gemanaged. Bij het WK gaat de strijd zoals de naam al doet vermoeden van over de hele wereld en zorgen teven kwalificatierondes dat de sterkste landen mogen deelnemen.

Maar het EK is dus populairder als ooit te voren. Zo trok de UEFA EURO 2016 finale tussen Frankrijk – Portugal veel bekijks en een wereldwijd publiek van meer dan 300 miljoen mensen die deze live keken, wat een record opleverde voor het EK-toernooi en de organisator EUFA.

De internationale officiële benaming voor het EK voetbaltoernooi is: UEFA European Football Championship, voorheen UEFA European Championship en wordt in de volksmond ‘EURO CUP’ en in Nederland vrijwel altijd EK wordt genoemd.

Van EK kwalificatie tot groepsfase, richting EK finale

Het EK mag dan maar slechts één keer per vier jaar georganiseerd worden. Het voetbaltoernooi heeft toch altijd een lange aanloop en de landen dienen zich geruime tijd van te voren te moeten plaatsen voor deelname door het verkrijgen van een felbegeerd EK-ticket. Er vinden in het begin stadium lotingen plaats door de UEFA. Hierbij worden de pools met groepen ingedeeld en worden sterke voetballanden met minder sterke landen gemixt, zodat er een zo eerlijk mogelijke verdeling is en ieder land kans kan maken op een ticket. Zijn de gekwalificeerde deelnemers en behaalde groepshoofden na het spelen van de kwalificatiewedstrijden bekend, dan wordt er opnieuw geloot en krijgen we de groepen te zien met indeling voor het EK voetbaltoernooi. Een spannend moment altijd, waar geen enkel land natuurlijk in de groep des doods wilt belanden. Dit is een groep waar veel sterke landen in zitten en je kansen op overwinnen en van de groepsronde relatief gezien kleiner lijkt te zijn geworden. Waar een ander sterk land in een relatief minder sterke poule is beland, wordt er in de groep des doods direct op het hoogste niveau gestreden.

De twee grootste toernooien in de wereld waar nationale voetbalelftallen aan deelnemen zijn het EK en het WK. Het EK staat voor Europees Kampioenschap en het WK voor Wereldkampioenschap. Beide toernooien worden eens in de vier jaar georganiseerd en volgen elkaar steeds op om de twee jaar. Voetballiefhebbers kunnen zich dus om het jaar elke keer verlekkeren op veel voetbal en vaak een goede sfeer. Bij het EK voetbal, ook wel aangeduid als EURO, probeert ieder Europees land zich te kwalificeren voor het voetbaltoernooi. Zo wordt geruime tijd voorafgaand aan het EK-toernooi via verschillende intensieve kwalificatiewedstrijden de uiteindelijke lotingen bepaald. Kwalificeren is met een toernooi als het EK noodzaak voor de nationale ploegen. Het EK voetbal leeft namelijk erg onder de mensen en heeft een vaste kijkerswaarde onder vele miljoenen mensen. Daarbij biedt het Europese Kampioenschap voetbal zoals het aanstaande EK 2024 in Duitsland voor voetbalspelers de uitgelezen kans om zichzelf wereldwijd goed in de kijker spelen. Andere voordelen van deelname aan een EK of WK zijn de sfeer en economie die vaak een flinke boost krijgen, wat natuurlijk goed is voor het land in zijn geheel. In Nederland, wanneer het Nederlands Elftal zich heeft weten te plaatsen, neemt rondom de twee grote voetbaltoernooien veelal de ‘oranjekoorts’ toe. Het hele land is in de ban van Oranje en bedrijven, zoals bijvoorbeeld supermarkten, spelen handig in op de EK gekte en komen met EK en Oranje gerelateerde acties. Denk aan spaaracties voor EK voetbal hebbedingetjes bij je boodschappen. Hiervan zijn de Oranje Wuppies natuurlijk een mooi voorbeeld!